Nederland – Voor het eerst sinds 1947 start de lente met een ijsdag in De Bilt. In de ochtend is het zonnig, maar de oostenwind is vrij krachtig tot hard en veroorzaakt met -13 tot -18 graden voor het gevoel de laagste temperaturen van deze winterse week. De bijzonder schrale oostenwind kan gevaarlijk zijn als je door het ijs zakt. Vanochtend is het ook flink koud met in Maastricht 7,3 graden vorst en gevoelstemperaturen tussen -9 en -13 graden.

Donderdag start de meteorologische lente. Het is dan bijzonder koud winterweer. In de ochtend schijnt de zon. Het vriest dan matig tot streng met waarden tussen -5 en -11 graden. De gevoelstemperatuur is met -13 tot -18 graden erg laag. Door een vrij krachtige tot harde oostenwind, 5-7 Bft., is het ondanks een dikke winterjas bijzonder koud. In de middag ontstaan stapelwolken met in het zuiden kans op een vlokje sneeuw.

In het noorden, midden en oosten blijft het donderdag op veel plaatsen vriezen. Ook in De Bilt blijft de temperatuur net onder nul en daarmee beleven we de koudste lentestart in 71 jaar. In 1947 startte de meteorologische lente voor het laatst met een officiële ijsdag. Toen werd het niet warmer dan -0,7 graden. Ook in 1946 vroor het op 1 maart in De Bilt de hele dag. Als het donderdag overdag blijft vriezen is dat voor de derde keer sinds het begin van de metingen in 1901.

In het oosten komt aanhoudende vorst op 1 maart vaker voor. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2005. In Maastricht werd het toen maximaal -1,2 graden.

Kijk uit met schaatsen
Woensdag en donderdag staat er een schrale oostenwind. De gevoelstemperatuur ligt ’s ochtends erg laag en komt zelfs ’s middags niet boven -8 tot -12 graden uit. Op veel plaatsen ligt ijs, maar lang niet overal is dat betrouwbaar. Op plaatsen met een stevige wind blijft het water nog een tijd open. Wie door het ijs zakt zal snel afkoelen en krijgt in de wind te maken met nog lagere temperaturen.