Nederland – Februari eindigt dit jaar zonnig en vrij koud. Vanaf dinsdag stroomt met een schrale noordoostenwind steeds koudere lucht ons land binnen. De middagtemperaturen liggen dan tussen 2 en 5 graden en ’s nachts vriest het licht tot matig met minima tussen -1 en -6 graden. De krachtiger wordende februarizon is veelvuldig te zien en maakt een hoop goed. Februari wordt één van de zonnigste ‘sprokkelmaanden’ ooit gemeten.

Normaal wordt het eind februari langzaam minder koud. Dit jaar geldt het omgekeerde. Een koude noordoostenwind voert lucht vanaf Rusland aan en daardoor wordt het vooral ’s nachts flink kouder met lichte tot matige vorst. Overdag komt de temperatuur door de krachtiger wordende februarizon alsnog ruim boven het vriespunt uit. Uit de wind en in de zon zal het soms zelfs een beetje voorjaarsachtig aanvoelen. Normaal is het eind februari overdag een graad of 7 en ’s nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt. Vooral in de nachten zitten we komende tijd ruim onder de norm.

De ergste kou gaat waarschijnlijk aan onze neus voorbij. In Polen daalt de temperatuur later in de week ’s nachts naar -15 graden. Ook overdag blijft de temperatuur hier ruim onder nul. Vanaf het weekend wordt de verwachting onzeker. Sommige weermodellen laten deze ‘Poolse’ kou naar ons land stromen. De kans daarop is nu circa 20%. Voor de winterliefhebbers wordt het dus nog spannend.

Vandaag wordt normale maandhoeveelheid zonneschijn al bereikt
Het aantal zonuren loopt deze week flink op. Deze maand heeft de zon landelijk gemiddeld al 83 uur geschenen. Met de zonuren van vandaag daarbij hebben we het normale aantal zonuren voor heel februari (85 uur) al binnen! De kans is groot dat februari in de top-3 zonnigste februarimaanden komt sinds de start van de landelijke zonmetingen in 1909.