gemeente Oldambt – Alle kinderen die in de gemeente Oldambt wonen, verlaten de basisschool met ten minste één zwemdiploma op zak. Dat is de ambitie van de gemeente. Daarom investeert Oldambt structureel in het stimuleren van zwemveiligheid voor kinderen.

Alle kinderen zwemveilig
De gemeente stelt financiële hulp beschikbaar om zwemlessen te betalen aan ouders die dat nodig hebben. Daarnaast werkt de gemeente samen met zwembaden en het onderwijs aan het project ‘Alle kinderen zwemveilig in de gemeenten Oldambt!’ Het doel van dit project is om de zwemvaardigheid van kinderen te vergroten, ook als ze al een zwemdiploma hebben.

Groep 5 en 6
De zwemvaardigheidslessen zijn bedoeld voor kinderen die in groep 5 en 6 van de basisschool zitten. “We geven zes afwisselende lessen, waarbij rekening wordt gehouden met het zwemniveau van de kinderen”, aldus assistent bedrijfsleider zwembaden Arjan Dik. Na afloop van de lessen ontvangen de kinderen een certificaat en een toegangskaartje voor een van de zwembaden in de gemeente Oldambt. Kinderen die na afloop van de lessen nog niet goed genoeg kunnen zwemmen, krijgen advies over de onderdelen waarop ze nog kunnen oefenen. “Bijkomend voordeel van dit project is dat we inzicht krijgen in welke kinderen nog geen zwemles hebben gevolgd”, aldus Arjan Knaapen, bedrijfsleider zwembaden. “Deze kinderen ontvangen informatie over zwemlessen en komen niet op een wachtlijst, maar kunnen meteen een plek in één van de lessen krijgen.”

Start dit voorjaar
Het merendeel van de scholen in Oldambt heeft positief gereageerd op het project en starten nog dit voorjaar. Scholen die zich nog niet hebben aangemeld, ontvangen informatie van de gemeente over de voordelen en mogelijkheden om toch mee te doen. Wethouder Bard Boon is blij met deze aanpak: “Op deze manier zorgen we er samen voor dat alle kinderen in de gemeente Oldambt goed leren zwemmen. Bovendien is het nog gezond ook!”